“Kun je met een sessie ons probleem oplossen?” “Ik kan in een teamcoachsessie een diagnose opstellen.” “We hebben nu geen tijd en geld voor meer dan één sessie.” … Een jaar later kwam deze klant, een onderwijsinstelling, bij me terug: kunnen we niet tóch een langer traject doen, want het gaat hier echt niet goed.
Pas als de pijn van het niet-veranderen groter is dan de pijn van het wel-veranderen, volgt er actie. Als je doelen van je organisatie of team wilt behalen, heb je goede brandstof nodig voor onderweg. Het ‘waarom’ van je doel, dat is de brandstof. Je hebt een gevoel van urgentie nodig, zegt Harvard hoogleraar John Kotter.
Een gevoel van urgentie. Maar wat doe je als er niet genoeg urgentie is? Onderzoek dan of er onder de oppervlakte toch voldoende nood is. Stel je voor: je hebt kiespijn en loopt er een maand mee rond. Tot de pijn ondragelijk is. Dan ga je naar de tandarts. Maar als je in de wachtkamer zit bij de tandarts, voel je ineens niets meer. In zo’n geval mag je blij zijn als je tandarts even in je kies gaat wroeten zodat je het uitschreeuwt van de pijn. Gelukkig maar, nu weet je weer waarom je hier zit. Hoe zet je dit voorbeeld om in de praktijk?
Maak gebruik van onze hekel aan verlies. Ons brein reageert sterker op ongemak, pijn en verlies dan op gemak, plezier en winst. Oftewel: bad is stronger than good, zegt hoogleraar psychologie Roy .F. Baumeister. Probeer het maar eens uit. Vul met je team deze afbeelding in op een whiteboard of flap. In kolommen 1 en 2 laat je de status quo of geen verandering invullen. Kolom 1 voor de voordelen en kolom 2 voor de nadelen. Kolom 3 en 4 gaan over wel verandering. Kolom 3 voor de voordelen en kolom 4 voor de nadelen. Na het invullen voel je de urgentie, of niet. Als er niet voldoende urgentie is? Wat doe je dan? Niks, óf:
Focus op werkgeluk. Pijn motiveert sterker dan prettige gevoelens, maar prettige gevoelens kunnen ook heel krachtig zijn! Een hoger doel kan ook heel goed een ‘waarom’ vormen. Onderzoeken naar werkgeluk tonen aan dat mensen gemotiveerder zijn als ze plezier, voldoening en zingeving ervaren in hun werk. Hoe maak je dat praktisch?
Maak gebruik van eenvoudige vragen om werkgeluk te bespreken met je teamleden. Je kunt bijvoorbeeld vragen: Heb je voldoende plezier in je werk? Heb je het idee dat je jouw kwaliteiten voldoende kan inzetten in jouw werk? Kan je jouw idealen kwijt in jouw werk? Kan je een bijdrage leveren aan iets groters dan jouw eigen belang?
Meer weten? Check het boek de Ladder van Ben Tiggelaar. Dit is blog 2 in de serie van 9 waarin ik praktische toepassingen geef bij de 9 principes van de Ladder.
Heb jij genoeg urgentie met jouw team om aan de slag te gaan of wil je van good to great? Neem contact op met de verandersupporters voor een gratis intakegesprek.